Sunday, January 10, 2010

my PERSONA






















Tuesday, December 29, 2009

Thursday, November 12, 2009

persona my club edit tbaru SLAMBA



aku sajer edit persona ni bagi budak2 club aku hot.... n persona ni gak la djadi kan banner utk forum my club...


Wednesday, November 4, 2009

TUTORIAL SLAMBA

MENUKAR PIC KERETA JADI SKETCH DLM PHOTOSHOPcs3

sajer nak bkongsi idea n ilmu mengenai adobePhotoshop....

mungkin nak mlukis (sketch) kete memerlukan skills... tapi jangan bimbang aku akn ajar mcm mn nak hasilkan artwok sketch dari pic kereta paling mudah n hasil nya btol2 mcm sketch... ok slamat mcuba....

step 1...
buka adobe photoshop...

step 2...
open pic kete yg mn ko suka utk djadi kan sketch... contoh pic kete evo ni dari simpanna aku...
pastu ko pgi ker Filter + Filter Gallery...
























step 3....
utk kelihatan sketch.... dalam filterGallery tu tdapat satu foder Sketch ikut cth pic.... pastu ko pilih kotak atau rajah yg ttulis Photocopy takpon mcm dlam pic yg d tanda bulat merah....



step 4....



taraaa...kan dah jdi sketch.... utk tukar warna ( ctr + alt + shift + B ) klip OK pic aku jdi mcm cth pic tsebut... tpi kadang dia auto pic jdi hitam putih apabila kelip photocopy.... kalu tak ikut jer ctoh pic tsbut...















huhuhu.... kan dah jdi... sekiranya pic tsebut bler kemungkinan color xcontrast... tak mgapa ikut langkah ini (image + Adjustments + Auto Contrast) mudah kan....

cuba ye pasti akan bjaya....

Tuesday, November 3, 2009

sketch slamba masa skolah dulu2....















ahad 1/11/09....



aku duk kat umah takder wat aper trasa gata tangan n sajer mrajinkan diri aku mgemaskan bilik aku yg sentiasa srabut n pbagai2 ketas yg lama2 duk bselerak kat blah pc aku d sudut meja aku yg usang...
dalm duk kemas2 aku tlihat satu fail yg usang n bmakna bgi aku.... aku cuba bukat n tsenyum sdiri aku d buat nya....
lama btul fail ni aku simpan.... hahahah.... tgelak aku dibuat nya...
bukat2 isi dalam nya... ni la kje aku msa skolah2 dulu....




bayak cete d sbalik sketch2 aku ni...









sketch ni masa zaman Blus utk aku... pada msa tu bayk gak la aku dpat tempahan utk djadi kan jadul btugas n jdul waktu klas.... aku masa tu aku akui aku trikut2 katunis AYE blus utk aku dalam komik ujang huhuhu.... masa tu aku skolah lgi sapa tak gmbira beb dpat duit blanja lbih stiap asil karya aku tu aku cas RM10 bbaloi2 beb....



ni pulak antara potret2 yg aku lukis....





potret2 ni bleh tahan gak la... byk gak aku buat cas stip satu masa tu aku ltak RM10 bayang kan lah masa tu masa skolah dpat rm10 bayak tu bleh bli bmcm tu....






















ni antara potret2 xGF aku.... n asil2 karya2 aku ni lah aku jdi tmpuan cikgu2 d skolah aku tu... stiap ader nya event misti aku jdi mangsa utk siap kan banner tahu la msa tu aku mna tahu pasa print mcm skarang ni buat bnnr guna kompter n trus print dulu smua tu pakai tangan aku ni lah n jgak marker..